START / BEHANDLINGAR / PCOS

PCOS

Kvinnor med PCOS har ofta oregelbundna mens-cykler som börjar redan i puberteten, om menscykeln inte blivit regelbunden efter 2-3 år från den första menstruationen så finns en stark möjlighet att det kan vara PCOS.

Olyckligtvis tror man att det finns ett större mörkertal då många unga kvinnor som söker för oregelbunden menscykel får svaret att det är normalt och det skrivs gärna ut p-piller som gör att menscykeln blir regelbunden men som tyvärr maskerar problemet tills man slutar med p-piller och försöker bli gravid. Som ett resultat får många diagnosen då graviditeten uteblir.

Där finns stora fördelar att ha en tidig diagnos, symtom kan bli behandlade och kontrollerade, hälsorisker i det långa loppet kan undvikas och för en del kan ägglossning etableras och bibehållas.

PCOS kan ha varierande symtom förutom menstruell dysfunktion finns det symtom relaterade till ett överskott av manliga könshormoner: Akne, Ansiktsbehåring, ökad behåring på rygg, mage samt kraftigt håravfall på huvudet. Dessa symtom framträder när äggstocksvävnad ändrar androgener till testosteron, hypofysen frisläpper mer Luteiniserande hormon (LH) som stimulerar de förstorade äggstockarna att producera än mer testosteron.

Vid PCOS finns det ofta en resistens mot insulin, många har Diabetes i släkten, när man har en diagnos av PCOS bör man testa om där finns ämnesomsättningsrubbningar som förhöjda blodsockernivåer och lipider dessa tester kan göra att man kan avgöra vilka som behöver lägga om kosten eller få mediciner för att undvika Diabetes och kärlförändringar i framtiden.

Viktnedgång kan hjälpa fertiliteten, att gå ner 5-10% av kroppsvikten kan göra att ägglossning kan komma igång.

PCOS och Akupunktur

Det finns flera studier som visar att akupunktur fungerar som hjälp att stimulera fram ägglossning, dock behöver beh vara tämligen frekvent för att fungera. Ofta beh minst 1-2 ggr i veckan under en tidsperiod.

Det finns andra studier där man tittat på LH och Testosteron nivåer samt Insulin-nivåer där man sett en positiv reducering av dessa.

Akupunktur har visat sig fungera bra att stimulera fram ägglossning där denna uteblivit genom medicinering. Det är också bra att kombinera mediciner för att framkalla ägglossning och akupunktur.

PCOS är komplex endokrinologiskt och reproduktionsmässigt men genom att använda oss av Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) teori kan vi ge varje patient en individuell behandling utifrån den personens störning och obalans och ge en bra holistisk behandling.