START / PÅ NATURLIG VÄG / NATURLIG GRAVIDITET

Öka chansen för graviditet på naturlig väg

De flesta par lyckas bli gravida på naturlig väg, men för en del tar det betydligt längre tid än för andra. För att öka förutsättningarna gäller det att hitta den tidpunkt i menscykeln då kvinnan är som mest fertil.

Hitta de fertila dagarna med ägglossningstest

Något som är bra att tänka på, för att hitta de mest fertila dagarna vid försöken att bli gravid på naturlig väg, är att det hos många kvinnor bildas ett sekret som i konsistensen är lite äggviteaktigt några dagar innan ägglossning. Man kan då med hjälp av ett ägglossningstest se om en ägglossning kommer att komma inom 24 till 36 timmar.

Om det finns en regelbunden menstruationscykel mellan 25 och 35 dagar brukar det oftast indikera att det finns en ägglossning men ibland blir det ingen ägglossning trots rikligt med fertilt sekret och positivt ägglossningstest. Då behövs också en mätning av progesteronnivån cirka en vecka innan beräknad menstruationsstart för att vara säker på att det skett en ägglossning.

Ett annat bra verktyg för att tolka om och när det har varit en ägglossning, som jag ofta använder mig av på AM-Kliniken, är att mäta den basala kroppstemperaturen. Läs mer om den basala kroppstemperaturen

Vid besöket på AM-Kliniken

När man kommer till AM-Kliniken för en konsultation ställs många frågor. Det är frågor om menstruationscykeln, längden på cykeln och om det finns några smärtor i samband med menstruation och ägglossning. Även frågor kring den allmänna hälsan ställs för att få en förståelse kring eventuella obalanser utifrån TKM som kan ha en negativ påverkan på den ofrivilliga barnlösheten.

Vid kliniken ges även råd och rekommendationer kring livsstil, kost och viktiga kosttillskott utifrån västerländsk och kinesisk medicin.

Eftersom hälften av paren med svårigheter att få barn har störningar hos både mannen och kvinnan bör även mannen komma på konsultationen.

Mer information om graviditet på naturlig väg

Kontakta mig gärna om du vill veta mer om hur förutsättningarna att bli gravid på naturlig väg kan ökas. Du kan även boka en tid direkt här.

Läs även gärna mer om behandlingarna med akupunktur.