START / PÅ NATURLIG VÄG / BESVÄR HOS MANNEN

Minskad fertilitet hos mannen

Hos män kan försämrad kvalitet på spermierna leda till minskad fertilitet och ofrivillig barnlöshet. För att öka förutsättningarna för en graviditet finns det en del som kan göras.

Medicinska orsaker till minskad fertilitet hos mannen

Man uppskattar att ungefär 20 till 30 procent av fallen av minskad fertilitet beror på problem hos mannen. Det kan finnas flera medicinska orsaker till att spermiekoncentrationen är låg eller att det finns ett försämrat utseende och ett försämrat beteende hos spermierna.

Bland orsakerna finns sådant som anatomiska defekter, infektioner, biverkningar från medicinsk behandling, kryptorkism, pungbråck och endokrina störningar.

Även DNA-fragmentering kan leda till minskad fertilitet. Genom att inta antioxidanter finns det möjlighet att påverka en eventuell DNA-fragmentering.

Hälsosam livsstil viktigt vid ofrivillig barnlöshet 

Det finns vissa orsaker till minskad fertilitet hos mannen som man själv kan göra något åt. En sådan möjlig orsak är kroppsvikten. Det är viktigt för fertiliteten att både mannen och kvinnan har ett BMI mellan 19 och 24 och för mannen är det därför viktigt att träna under minst 30 minuter åtminstone tre gånger i veckan. 

Annat som är bra att tänka på är att få ungefär 8 timmars sömn per natt för att kunna ha en normal sexuell funktion, att inte bada varmbad eller basta när man försöker få barn samt att se över kosten. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med näringsämnen samt antioxidanter, zink, D-vitamin och selen.

Akupunktur vid minskad fertilitet hos mannen

Akupunktur kan ha en positiv påverkan på koncentrationen av spermierna, på rörligheten samt på utseendet och kvaliteten på spermierna. Bildningen av spermier tar ungefär tre månader så därför är det viktigt att man kan behandla under minst tre månader.

Vill du veta mer om vad som är viktigt att tänka på när det gäller livsstil, kost och kosttillskott? Kontakta mig gärna i kontaktformuläret eller hör av dig för att boka en tid på AM-Kliniken.

Läs också mer om behandlingen med akupunktur.