START / PÅ NATURLIG VÄG / BESVÄR HOS KVINNAN

Minskad fertilitet hos kvinnan

Ungefär 20 till 35 procent av fallen av ofrivillig barnlöshet beror på problem hos kvinnan. Det finns en del som är specifikt för kvinnan som är bra att ha i åtanke för att öka möjligheterna till en graviditet.

Orsaker till minskad fertilitet hos kvinnan

Det finns medicinska orsaker som kan leda till minskad fertilitet hos kvinnor. Bland de vanligaste finns ägglossningstörningar, olika problem med äggledarna, endometrios, immunologiska störningar samt störningar i lutealfasen.

Även kvinnans vikt kan ha en negativ påverkan på fertiliteten. Både övervikt och undervikt kan vara negativt och det som brukar ses som normalt är att ha ett BMI mellan 18 och 24. Att träna på ett balanserat sätt och att äta riktigt är bra för hälsan i allmänhet och för fertiliteten i synnerhet.

I en studie på 18 555 kvinnor har man sett att ett för högt kolhydratintag och livsmedel med högt GI kan störa ägglossningen, vilket visar vikten av att leva på ett hälsosamt vis.

Kosttillskott vid minskad fertilitet hos kvinnor

Även om man äter en hälsosam kost kan det vara bra med kosttillskott. Folsyra och B-vitaminer är bra för ägglossningen, E-vitamin är en stark antioxidant som är bra för tjockleken på livmoderslemhinnan och Omega 3 är en essentiell fettsyra som kan hjälpa till att reducera inflammationer samt även ha en positiv effekt på äggstockarna.

Under den mörkare årstiden kan det även vara bra med ett D-vitamintillskott. Eftersom det finns en koppling mellan järnbrist och ägglossningsstörningar är det även viktigt att få i sig järn från kosten.

Akupunkturbehandling mot minskad fertilitet

Många obalanser som ligger bakom den minskade fertiliteten kan effektivt behandlas med akupunktur. I samband med akupunkturbehandling hos AM-Kliniken ges även råd kring träning, kost och viktiga kosttillskott för både mannen och kvinnan.

Vill du veta mer om kosten och kosttillskotten? Kontakta mig gärna i kontaktformuläret eller hör av dig för att boka tid på AM-Kliniken.

Läs även gärna mer här om orsakerna till ofrivillig barnlöshet.